Donderdag 15 mei is het de internationale dag van het gezin. Een ideale gelegenheid om de waarde van preventieve gezinsondersteunende initiatieven onder je aandacht te brengen. Wat preventieve gezinsondersteuning is en waarom het zo belangrijk is, kan je lezen in dit document van het Preventie Collectief. Amiacasa is lid van dit collectief omdat ook wij een duidelijk signaal willen geven aan de overheid en denken dat dat meer kracht heeft als we met de hele sector samen naar buiten komen.

Preventieve gezinsondersteunende initiatieven werken graag mee met de Vlaamse overheid om alle kinderen kansrijk in een warm Vlaanderen te laten opgroeien. Als vrijwilligerswerking bewijzen we elke dag dat gewone burgers enthousiaste en betrouwbare partners zijn om die doelstelling waar te maken. We kunnen overtuigende resultaten voorleggen. Investeren in preventieve gezinsondersteuning biedt bewezen maatschappelijk rendement.

Tegelijk trekken we aan de alarmbel: want alle preventieve werkingen ervaren een tekort aan structurele middelen. Ook Amiacasa kampt met dat gebrek: onze basisfinanciering is belachelijk klein en ruimschoots onvoldoende! Als de Vlaamse overheid alle kinderen kansrijk in een warm Vlaanderen wil laten opgroeien, zijn er structurele middelen nodig voor preventieve gezinsondersteuning.

Wat vragen wij aan de Vlaamse Overheid?

  1. Erken het belang van investeren in de preventieve gezinsondersteuning. Het brengt bewezen maatschappelijke en economische voordelen op.
  2. Waardeer de ‘stiel van de preventieve gezinsondersteuning’ als sector die zich duidelijk onderscheidt van het ‘preventieve werken door hulpverleners’. Preventie heeft waarde op zich en valt niet samen met een voorportaal voor de hulpverlening.
  3. Zorg voor een voldoende basisfinanciering voor alle organisaties zodat ze hun basiswerk kunnen uitoefenen en zo kunnen bijdragen aan een integraal en duurzaam gezinsbeleid dat het welzijn van toekomstige generaties bevordert, vroeg en nabij.
  4. Creëer een toekomstmodel dat ons in staat stelt op langere termijn strategische doelen te stellen en een duurzaam medewerkers- en kwaliteitsvol vrijwilligersbeleid uit te bouwen.
  5. Betrek de preventieve partners zelf in het vorm geven van de verdere uitrol van laagdrempelige en preventieve gezinsondersteunende initiatieven in Vlaanderen en Brussel en een bijkomend beleidskader.